“…Sevgili arkadaşım Daniş asistan olarak kalmaya karar vermişti. Kırk yıl önceydi.Çok çalışkandı. İnatçıydı. Doktorasını tamamlamıştı.Sınava girdiğinde hocalar bir formül sormuşlar. Biraz dik başlıydı Daniş. “Ben formül ezberlemem. Formülün nerde olduğunu bilirim, gereğinde bulur, bakar ve uygularım.” demişti. Doktorası koşulu kabul edilmişti. Önce istifa dilekçesini imzaladı sonra doktor oldu…”
Merhaba
Haftaya üniversitedeyim. Sanırım beşinci yılım. Kısa bir konuşma ile mesaj aktarmaya çalışacağım. Bu yıl “SSTC ve MAS” kavramlarımla sıralı bir mesaj oluşturmaya çalışıyorum. Çeşme’de gecelerim yine uykusuz geçiyor. Her gece daha iyisdi için senaryolarım var. Konuşma süresi uzun olsa dert etmezdim. Kısa olunda en iyisi için daha duyarlı olmak daha hazırlıklı olmak zorundayım. Çatıdaki çeyizlerimi karışıtırken birkaç yıl önceki mesajlara rastladım.
Ben biyomühendislik günlerindeki sunumunuzda sizi tanıdım. Biyomühendislik öğrencisi değilim ama bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Hostcini’ nin toplantı salonunda “İletişim Becerileri (temel sunum teknikleri)” çalışmanıza ben de katılmak isterim ve yeterince hevesli olduğumu düşünüyorum. Sunumunuz çok sıcaktı ve orda sıkıntı içindeyken bir anda ortamı değiştirdiniz. Kısacası ben de (öğretmen-bilgisayarcı Serhat) olarak aranıza katılmak isterim 🙂 .
İyi hafta sonları dileklerimle.
Bu mesaj umutlarımı artırıyor. Kısa sürede mesajlarımın benimsendiğini satırlarda görmek sevindiriyor. Serhat kendini ifade ederken mesleğini adının önüne güvenle koyuyor. Şansı hep açık olsun. Yolu hep aydınlık olsun.
Bu yıl hangi mesajı vermeliyim ?
Gündemimde olanlara baktığımda bu sorumun yanıtı çok basit. Kriz yılında kurumlara ve kurum çalışanlarına güncel iş yaşamının bir parçası verdiğim “satış becerilerini geliştirme” kapsamındaki birkaç temel yaklaşımı vurgulamalıyım. Algıları geliştirmek ve kabul kapılarını açabilmek için güncel olarak yoğunlaştıklarımı özetle, vurguyla sunmalıyım. Geçen hafta Antalya’da çıktığım “SSTC İlk Adınm Öğrenme Yolculuğu“ndaki ana mesajları iletebilmeliyim. Bunun için görsellerin gücünden yararlanmalıyım.
Neler hazırladım ?
Slaytlarımda öncelikle SSTC olacak. Bunu yaşam büfesiyle özdeşleştireceğim. Sıraya girme çabalarındaki genç arkadaşlarıma önce içe bakış için SWOT u ve daha sonra etkili olabilmek adına “stil” lerine odaklanacağım. Ne yazık ki oradaki ortamda “Amasya’lı Mehmet’in Stili”ni anlatmak pek olanaklı değil. Danışmanlık rolümle mesleğimi ABG içinde yapmayı sürdürdüğüme göre sürekli dile getirdiğim “kurum-meslek-ben” üçlüsünü dillendireceğim.
SSTC Öğrenme yolculuklarına çıktığımızda öncelikle “bakmak ve görmek” arasındaki farka değinirken “özellik/fayda” alıştırmaları yaparız. Kül tablasını ele alırız. Basit bir kül tablasını satın almada altı temel dürtüyü zenginleştiren özellikleri, avantajlar yoluyla faydaya çevirdiğimizde onlarca neden olduğunu anlarız. Ya çok daha fazlasına sahip olan ürünler için, hizmetler için daha nice nedenler olduğunu anlamak çok zor olmayacaktır SSTC öğrenme yolcularının. Peki aynı düşünce tarzını bir kurum için düşünürsek…
Bu kurumun AgroBestGrup olduğunu düşündüğümüzde sahip olduklarıyla hem dağıtım kanallarındaki iş ortakları için hem de çiftçilerimiz hangi temel faydayı somnutlaştırabileceğimizi rahatlıkla anlarız ve anlamalarını sağlarız.
İki yıl önce Serdar hocayla “finansçı olmayanlar için finans eğitimi” konulu öğrenme yolculuğu çıktığımızda da hoca “ölçemediğiniz şeyi yönetemezseniz” demişti.Bu sözlerin devamında çizdiği “stratejik üçgen“i de çok sevmiştim. Bu üçgenle “EOS” kavramını bütünleştirmeye çalışmıştım. Zaman (hız), kalite ve maliyet üçlüsündeki optimumuyakalamanın gereğine değinmişti. SSTC öğrenme yolculuğunun iki temel mesajını dillendirirken “Amerikalılar “filminde iki mesajı aktaracağım. Bunu Martı Jonathan’dan bir mesajım izleyecek ve R.Redford’la M.Pfeffier arasındaki aşkın başlangıcındaki videokaydına değineceğim.
Bana ayrılan süreyi Menemen’deki 1987 yılı görüntümün yanında torunlarımla “başarı formülüm“ü vurgulayarak tamamlayacağım.
Mayısın ilk pazartesinde Biyomühendislik Günleri’nde buluşmak üzere yolunuz hep aydınlık olsun.
Öykücü (mustafa@copcu.com)