Yaşam Büfesinde “Kanat Sesleri”

“…(1) Arılar ve böcekler uçarken vızıldarlar. Vızıltı sesi bu böceklerin kanatlarını çırpmaları sonucunda oluşur. Herhangi bir şey saniyede 16 kereden fazla titreştiğinde belirli bir perdeden ses çıkarır. Bilim adamları bu sesleri belirli bir müzik notasıyla eşleştirmişler. Bu sese bakarak böceğin saniyede kaç kanat çırpışı yaptığını hesaplamışlar. Örneğin Karasinek kanatlarını saniyede 352 kere çırpar ve çıkardığı vızıltı “Fa” notasına denk düşüyormuş. Bal arısı bal taşımıyorken saniyede 440 kez kanatlarını çırpıyor ve çıkardığı sesin notası “La” oluyormuş. Bal taşırken nota “Si” ye denk düşüyor ve bu sırada saniyede 330 kere kanat çırpmaktaymış. Acaba biz de bal taşıyan tatlı sözlerimizle hangi notadan görünmeyen kanatlarımızı çırpıyoruz ? Ve acaba yerli ve milli Avarel kindar sözlerle, kararmış gözlerle, öfkeli yüzlerle hangi kanatların vızıltısında dertlerimize dert katıyor ? Çarşambayı sel alsa da Perşembe günü halka hangi çıkmaz ayın son pazarı için umutları karartıyor yapılmaması gereken mitinglerde ?..”

Merhaba

Ekim ayını ortaladık sayılır; ben hâlâ Eylüle tutkunum. Bu “Eylül Takıntısı“nın iki karşıt etkisi var ruhumda: Hüzün ve Keyif. Sanki biraz “Düğün ve Cenaze” gibi oldu (< Sezen Aksu-Meral Okay-Pakize Barışta 1997 / Goran Bregoviç / Emir Kusturica : … Albüm 1999’da “The Wedding and the Funeral” adıyla yurt dışında da yayınlanırken albümdeki “Gül” şarkısı 2000’de Bregoviç’in çıkardığı best of albümünde yer almıştır ).

Yazımın girişindeki mavili bölüm dört yıl önceki yazımın bir paragrafı. Pandeminin ölümcül etkilerinin zirve yaptığı günlerdi Eylül 2020 ve ekranlarda yalanlardan doğrulara yer kalmıyordu. Utanmazlık zirve yapıyor; beceriksizlikler ölüm oranlarını artırıyordu. Buna rağmen vicdan yoksunlarının ekranlardaki kindar yüzlerine eşlik eden öfkeli sözlerin notalarını beyhude arıyordu ruhum. Vermeyince Mabut, Mahmutun riyakâr çabaları yüreğimi daha fazla acıtıyordu. Sonraki dört yıl içinde “Yeni Normal” diye bir bekleyişim vardı; ölümlerin etkisi ya da ölüm korkusu hain fanileri doğru yola sevkedecek diye … ve Heyhat !!!

İlgi alanımdaki “HANsızlar (2)” için sonraki iki seçimdeki “Etki Alanımda” eylemlerim sonucu değiştirmeye yetmedi. Eski tas eski hamam, yola devam. Bugünlerde tekrar seçilebilmek için hareketsiz partiden demsiz partiye bile el uzatma girişimi siyasi çıkarlar uğruna ülkemi parçalama yolunda daha hızlı bir sürece sokacak mı; diye korkularım zirve yapıyor. Ne yazık ki ne Sinanların katli, ne Narinlerin vahşeti k**ının kılı ağarmış adamların koltuk sevdasını doğru yola sokmaya yetmiyor. Rahmetli Özal haklıymış; Anayasa’yı deldiğinde şu mealde konuşmuştu:

“Bir kereyle bir şey olmaz. Alışırlar, alışırlar; kıç üstü otururlar, kabul ederler”

Neyse HANsızların kanat çırpışlarındaki sesi (352 kanat çırpışın “Fa” sesi gibi) kalın Do’dan ince Do’ya sekiz notadan hiçbiri kabul etmezken ben kendimi “İlgi Alanım (Hainlikler) > Etki Alanım (seçimler) > Odak Noktam (C13Plus)” geçişleriyle özüme dönmeliyim.

WhatsApp Mesajlarımdan Seçmeler

Torunlarıma bakıyorum ve koltuklarım gururla kabarıyor. Önce Barış açıldı yurt dışına; İAL (İzmir Amerikan Lisesi) dan sonra Hollanda’ya uzandı öğrenme yolculuğu… Sonra Eren, Sabancı’yı bitirdikten sonra Belçika’da devam etti öğrenmenin ve ustalaşmanın ekstralarına… Ve bu hafta da İrem, İtalya’da başladı gurbet yaşamına… Allah ebeveynlerine (Ümit-Pınar / Eray-Özgen / Kerem-Zeynep) güç kuvvet versin.

Biz de Çeşme’de “carpe diem” düşüncesi ile şükür ve şükranla yola devam ederken, düşünüyorum da üçü de arı ve biri (EC) 330 kanat çırpışıyla “Si” notasıyla üretkenliğe erişmişken; şimdilik diğer ikisi (BC ve İC) 440 kanat çırpışıyla “La” notasında yolculuklarını sürdürüyorlar.

Önceki yazımda İrem’i onsekizin heyecanlarıyla Milano yolcusu yaparken çektiğim video karelerinden kısa bir görsel eklemiş ve Facebook’ta duyuruda bulunmuştum. Aldığım geribildirim ve kutlamaların bir kısmını paylaşmak istiyorum:

Merhaba. Bugün İrem’i de on sekiz yaşın güzelliği ve özgüveni ile Barış (Hollanda) ve Eren (Belçika)den sonra yurt dışına (İtalya) uğurladık. Yolu ve bahtı açık ve aydınlık olsun. Buna ait yazıma ve ekindeki yaş günü ve uğurlama yemeğine ait videoya erişim için link veriyorum:

  • Allah yollarını açık etsin, hep iyi insanlarla karşılaştırsın🙏 ne mutlu sizlere, nice güzel ve mutlu günlerini görmek nasip olsun🙏🙏🙏 (EÜTıp Fak.-Prof.Dr.BD)
  • Çok oldu görüşemedik Hocam, Ankara’da veya İzmir-Çeşme’ de en kısa zamanda görüşme dileklerimle… Eğitimli gençlerimiz maalesef tek tek yurtdışına gidiyor. Bizim Fırat’ın dört kuzeni de yurtdışında. O da buralarda pek kalıcı görünmüyor. Yapacak bir şey yok,  şansları, bahtları açık olsun Hocam…Selamlar, sevgiler…(Ciba- Geigy / Doç.Dr.AE)
  • İmrenilecek güzellikte bir ailesiniz, tabi ki bu güzelliğin mimarı siz ve Nezahat Hanım…Bu güzelliğinizin ve mutluluğunuzun sonsuza kadar devam etmesini diler saygılarımı sunarım… (Ciba-Geigy /Fuat D.)
  • Güzel görseller ve yazılarınız bizleri hem duygulandırdı hem de gururlandık. Nezahat Ablamız ve Mustafa Abimizin başarılı evlatlarından sonra sevgili torunlarının da güzel işlere ve tahsil hayatlarındaki sürekli başarılara imzaları gerçekten övülmeye değer. Sevindik, gururlandık. Şans baht ve yolları hep açık, sağlık ve mutlulukları daim olsun…. COPCU Ailesini kutluyor selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz (Soma-Halamın kızı Ayşe-Cevdet)
  • Teşekkürler Mustafacığım. Ekindeki duygularını çok sıcak ve içtenlikli ifadelerle anlatan yazılarından duygulandım. Ben de ilk torunum İpek’i 2021 ağustos sonlarında Hollanda’ya uğurlarken benzer duyguları yaşadığımı anımsadım. İpek’in 14 Kasım’daki diploma törenine katılarak 2021’deki dileklerime ulaşmış olacağım. Sizin de sağlıkla ulaşmanızı dilerim. Yıllar çok çabuk geçiyor. Hele benim gibi 80’li yaşlarda. Barış, Eren ve İrem’e başarılar dilerim. Anne ve babalarına, siz babaanne ve dedeye esenlikler diliyorum (Emekli ADÜ Rektörü-Prof.Dr.CÖ)
  • Ne mutlu size, böyle güzel bir aileniz olduğu için. Gençlerin yolları ve bahtları açık olsun. Selamlar sevgiler…(AÜZiraat Fak.-Prof.Dr.KA)
  • Ne mutlu size. Allah hep mutlu günlerde ailenizle birlikte sağlıklı güzel günler geçirmeyi nasip etsin. Teyzem’e selamlar…(Copcu Plus-Ebru A.)
  • Mustafa bey ne mutlu size ve Nezahat ablama, torunları sağlıkla mutlulukla ve sevgili dolu Copcugiller ailesinde büyüyüp, onların ayaklarının üstünde sağlam duruşlarını seyretmek ve kendi yaşam seyahatlerine yolcu etme mutluluğunu ve keyfini yaşayabilmek. Sizin de söylediğiniz gibi bence mevsimlerin en güzeli sonbahar aslında biraz hüzün içeriyor ama bu renklerin harmonisi ve dinginliği ile bambaşka. Ne mutlu dünden daha iyiyim veya daha kötü değilim diyebilmek…Copcugilleri nezlinizde kutluyorum iyiki sizlerle yollarımız çakışmış ve sizleri tanımışım…(Emekli Syngenta Paz.Md-Ayhan K.)
  • Merhaba Mustafa Hocam. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Sevgili İrem’in yolu ve bahtı açık olsun. Yepyeni öğrenmelerle ve Güzel arkadaşlıklarla dolu bir İtalya deneyimi olsun. Sağlık ve esenlik dileklerimle. Saygılarımla. Mustafa Hocam mesajınızı eğitim için geldiğim Bahçeşehir Koleji İzmir Kuzey Kampüsü’nde okudum, ardından yazınızı. Gördüm ki sevgili İrem de Bahçeşehir Koleji mezunu. Yüzünüzde keyifle ve gururla beliren gülümsemeye çok mutlu oldum. İrem için dilediginiz “Sabah notları” ve “geçen hafta nelere öğrendim?” Önerinizi kendime ve öğrencilere not olarak kerteriz defterime not aldım. Saygı ve selamlarımla (Parantez Eğitim-Eğitmen: Utku N.)
  • Yolu açık olsun İremin, aydınlık geleceğin adımları onunla taçlansın 🙏sevgiler selamlar Nezahat teyzeme ve size🙏🙏🙏 (Diyarbakırlı rehber dostumuz-Mebru.)
  • Başarılı torunlar başarılı bir dede tarafından ancak böyle anlatılıp yazılabilir. Maşallah. Başarılarının ve birlikte geçireceğiniz zaman dilimlerinin artması temennisiyle. İyi akşamlar değerli Mustafa abim. Nezahat ablama (gizli kahraman) da selamlar. 🧿🌹(Kardiyoloğumuz- Prof.Dr.AS)
  • Mustafa Bey merhabalar Güzel ailenizle ilgili yazılarınızı zevkle okudum. Cok gururlandım. Ne mutlu size. Allah cok daha güzel ve mutlu başarılı günlerini görmenizi dilerim. Ayrıca anlatımdaki akıcı ifadelerinize hayran kaldığımı özellikle söylemek isterim. Eşinize size sağlıklı bir yaşamla nice mutlu gurur duyacağınız günler dilerim. Sevgiler selamlar🙏🧿 (EZM68YG>AG)
  • Sevgili Copçu ailesine SF saati ile günaydın, TR saati ile iyi akşamlar 😊 Eminim ki çocuklarınız ve torunlarınız, büyükbaba ve büyükannelerinin onlara yaşamın verdiği en büyük armağan olduğunun bilincindelerdir. Mustafa Bey sizi candan kutluyorum. Çok kıymetli bir aile dökümanteri sunuyorsunuz.  Akademik-Samimi-Belge ve Kayıt dolu, sevgi ve emeğin birlikte örüldüğü bir aile tablosu karşısındayım. Bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Çok selam ve sevgiler (Emekli Cibalı-Sibel Y.)
  • Ayyy Mustafa abi seneler nasil hizli geciyor .Yolu ve bahti acik olsun🌸Cok tebrik ederiz. Nezahat ablaya da selamlar 💐(EÜTF Hekim-Prof.Dr.YA)
  • İrem’in yaş günü kutlu olsun.Yolu ve bahtı açık başarılı günler dilerim. Sevgiler.Videoyu izledim. Çok güzel bir gün olmuş. Nezahat Hanımı da tebrik ediyorum. (Yaz dostu-İstanbullu Mİ)
  • Sevgili Mustafa, ne mutlu sizlere böyle başarılı torunlarınız var. Hepsine sağlıklı günler ve başarılarının devamını dilerim. Bodrum’dan selam ve sevgiler (EZM68MAÇ).

… ve gelecek hafta katılmayı istediğim bir etkinlikte belki sunma olanağım olur diye bir kısa videoyu bir renk katsın ve yeni bir paragraf açsın diye yazımın sonuna ekliyorum. Adı “İlham Veren Liderin Pusulası

“Yere Sağlam Basmak / Pusula / Saat” Yön & Eylem konusundaki bütünleşik üç sembolümdür. “Neredeyim, Nereye gidiyorum, Neler yapıyorum ve Ne kadar hızlıyım ?” sorularının yanıtlarını barındırır bu üç sembol. Peki “İlham Veren Liderin Pusulası” dediğimde pusulanın dört yönündeki hangi kavramları etkinleştirmelidir “İlham Veren Lider” ? Yanıtlar görselde…

Öncelikle;

  • Lider kimdir ?
  • Lideri lider yapan üç temel özellik nedir ?
  • Liderin ilham vermesi için kendisine sorması gereken on temel soru nedir ?

Sözün özü; S.Covey “Etkili İnsanlar” konusundaki ilk kitabında “7 Alışkanlığı” tek bir kitapta toplarken, ikinci kitabında tek bir özelliği ele almıştır: İlham Vermek (4). Aynı şekilde CINOS(3)un üçüncü evresinin ikinci beş yılı başlarken “En iyilerden oluşmuş olan ekibi arayıp bulmuş (looking for the best people) içindeki en iyiyi bulmak için (looking for the best in the people)” ortaya çıkarmak için “Çerçeve Çalışmaları (Frameworks) 3″ ün ana teması olarak sadece “İlham vermek” kavramını ele almıştır.

Yolunuz açık ve aydınlık olsun; kanat çırpınışlarınız arılar gibi üretken olsun ve hiç bir emeğinizin boşa gitmeyeceğini bilin; inanın…

Öykücü


(1) https://www.copcu.com/2020/09/10/yasam-bufesinde-bes-benzemez/ : Pandeminin yıkıcı etkilerinde gördüklerime, duyduklarıma dayanma gücüm azalırken…

(2) https://www.copcu.com/2021/05/30/yasam-bufesinde-hansizlar/ : “…Zerduş palan ursan eşek yine eşektir…; Vermeyince Mabut neylesin Mahmut…Değerli şeylerin pek kolay elde edilmediğinin bilincindeyim. İyi günler olacak; herhalde kötü günler de olacak. Kendi kabuğumuza çekileceğimiz, tası tarağı toplayıp teslim bayrağını çekmek isteyeceğimiz günler de olacak. Bunlar aslında kendimizi zorladığımızı, öğrenmek ve gelişmekten korkmadığımızı gösterme fırsatlarınızdır (JG). Unutmayın, zor günler öğretir, zor günler farkınızı gösterir ve asıl önemlisi zor günler bütünleştirir…” Pandeminin ölümcül etkileri artarak sürüyor ve MANsızlar yalanda, riyada sınır tanımıyorlar…

(3) CINOS : Özel sektördeki 24 yılım: Ciba (birinci evre: 1985-97) > Novartis (ikinci evre: 1997-2001) > Syngenta (üçüncü evre: 2001-2009)

(4) S.Covey: Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı ve 8 nci Alışkanlık

İlham Vermek